Expertisecentrum

kraamzorg


Een baanbrekend expert in kraamzorg

Nieuwsbrief oktober 2012

is deze nieuwsbrief 
niet leesbaar? klik hier 


Ik wens mij op deze nieuwsbrief 
in te schrijven


Ik wens de nieuwbrief 
niet langer te ontvangen
www.debakermat.be    •    www.wegwijsborstvoeding.be

Borstvoedingsnieuwsbrief 17 - september 2014

image002.jpg


Archief
 

Nieuwsbrief Maart 2009 
Nieuwsbrief Mei 2009 
Nieuwsbrief Oktober 2009 
Nieuwsbrief Mei 2010 
Nieuwsbrief September 2010 
Nieuwsbrief November 2010 
Nieuwsbrief December 2010 
Nieuwsbrief April 2011 
Nieuwsbrief September 2011 
Nieuwsbrief December 2011
Nieuwsbrief Mei 2012
Nieuwsbrief November 2012
Nieuwsbrief December 2012
Nieuwsbrief Mei 2013
Nieuwsbrief Juni 2013
Nieuwsbrief December 2013

De Bakermat vzw
Tel.: 016/20 77 40
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wegwijsborstvoeding
Tel.: 016/20 77 40
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Diestsesteenweg 49,
3010 Leuven

Openingsuren:
maandag tot vrijdag:
van 9u tot 12u30
en op afspraak

Wij vragen uw stem!

Vzw De Bakermat is genomineerd voor De Standaard Solidariteitsprijs. 
image002.jpg

Wij zetten borstvoeding met een knipoog in de kijker. Om mediatiek op te vallen zoeken we bewust de controverse op.

Mac Donalds heeft een imago van 'fast food' en 'ongezond' . Ze pretenderen wel dat ze groenten en gezonde dingen aanbieden voor de kids. Maar de goegemeente weet beter. Bovendien is niets gezonder dan moedermelk. En niets is sneller (klaargemaakt en gegeten) dan borstvoeding. Zelfs fast food niet.

De kwetsbare gezinnen, de doelgroep die wij het moeilijkst bereiken met promotie-acties rond borstvoeding, kennen Mac Donalds maar al te goed. Ze zullen de link ogenblikkelijk snappen. En dat is net wat we willen, ook hen overtuigen dat borstvoeding goed en lekker is, makkelijk, snel en goedkoop.

In deze tijden van besparingen en snoeien in subsidies, is deze nominatie een kleine opsteker. De hoofdprijs is gratis advertentieruimte die De Bakermat nooit zou kunnen betalen. Deze zouden we goed kunnen gebruiken om de noodzaak van ons bestaan aan te tonen, en de aandacht te trekken op het vele nuttige werk dat wij verrichten in de perinatale zorg.

 

Geef ons uw stem via deze link: http://interactief2.standaard.be/WedstrijdCR/WedstrijdCR.aspx?ID=UgnUjc3QtoYeqLF%2BZe%2BShIiRziOpQusn4w63CcZGdWi7peq_Fqw47oB2GFfvF51MlfBFFrcFCI1C9VDQQ9

Het verband tussen de maternale perceptie van de houding t.o.v. borstvoeding van gynaecologen en pediaters en het geven van exclusief borstvoeding.

 

Ondanks verwarrende berichten in de pers blijft de internationale richtlijn gelden om pas te starten met vaste voeding vanaf de leeftijd van 6 maanden. Een succesvolle borstvoedingsperiode vraagt o.a. een goede ondersteuning van familieleden, vrienden en van zorgverleners.

Het onderzoek van Ramakrishnan en zijn collega’s bekeek het verband tussen een door de moeders gepercipieerde positieve, neutrale of negatieve houding t.o.v. borstvoeding van gynaecologen en pediaters en het geven van exclusief borstvoeding op 1, 3 en 6 maanden postpartum.

In de periode van 2005-2007 werden de gegevens van 1602 moeders verzameld. Er werd hen gevraagd of ze door hun contact met gynaecologen en pediaters konden zeggen hoe deze personen personen aankeken tegen borstvoeding. Er waren vijf mogelijke antwoorden: de zorgverleners (1) hadden een positieve houding t.o.v. het geven van borstvoeding, (2) hadden een positieve houding t.o.v. enkel kunstvoeding, (3) benoemden de combinatie van borst- en kunstvoeding als het beste of (4) lieten geen enkele voorkeur blijken of (5) de moeder wist niet hoe de zorgverlener er over dacht. Deze twee laatste werden samen genomen als een neutrale houding van de zorgverleners.

Uit de analyse bleek dat moeders die bij de zorgverleners een positieve houding t.o.v. het geven borstvoeding ervoeren meer exclusief borstvoeding gaven op de leeftijd van 1 en 3 maand. Tegen de leeftijd van 6 maanden was het verband niet langer significant. Wat opviel was dat niet alleen het promoten van kunstvoeding zorgde voor een minder lange periode van exclusief borstvoeding, maar ook een neutrale houding. Eveneens markant was dat een meerderheid van de moeders de houding van de zorgverlener als neutraal beschreven. Dit komt ook overeen met resultaten uit vorige onderzoeken. Daaruit blijkt ook dat artsen van zichzelf vinden dat ze wel borstvoedingsondersteunend werken. Met die resultaten en de resultaten van deze studie blijkt duidelijk dat er een grote kloof zit tussen hoe gynaecologen zelf hun houding t.o.v. borstvoeding percipiëren en hoe die houding overkomt bij de ouders.

De auteurs eindigen met volgende conclusie: Gynaecologen en pediaters moeten worden opgeleid om exclusief borstvoeding te ondersteunen zonder bevooroordeeld of zonder neutraal te zijn.

 

Ramakrishnan R., Oberg Ch.N., Kirby R.S. (2014). The Association between Maternal Perception of Obstetric en Pediatric Care Providers‘ Attitudes and Exclusive Breastfeeding Outcomes. Journal of Human Lactation, Vol 30 (1), p 80- 87.

 

Ernstige pijn in de borst succesvol behandeld met massage van de pectoralisspier (Pectoral Muscle Massage)


Veel moeders stoppen vroegtijdig met borstvoeding door tepelpijn of pijn in de borst. Mastalgia tijdens de borstvoedingsperiode wordt vaak toegeschreven aan stuwing, verstopte melkkanalen, infectueuze mastitis, abces of een schimmelinfectie. Het is echter duidelijk uit de literatuur en uit de klinische praktijk dat (diepe) pijn in de borst kan bestaan met of zonder tekenen van een infectie. Als dit type pijn niet kan worden opgelost door de typische behandelingen voor de hierboven vernoemde diagnoses, blijft de oorzaak dus ongekend.

 In een case report beschrijven de auteurs drie casussen van moeders met pijn in de borst die behandeld werd met massage en stretchen van spieren in de borststreek.

De drie casussen beschrijven moeders met pijn in de borst en bij één moeder ook tepelpijn. De behandeling die auteurs uitvoerden bestond altijd eerst uit het optimaliseren van de aanhaptechniek om te verifiëren of de oorzaak niet of niet enkel te wijten was aan de verkeerde manier van drinken aan de borst. In de drie casussen bleef de pijn hierna nog voortduren, soms wel in mindere mate. Na dit eerste deel van de behandeling werd bij alle drie de vrouwen het volgende gedaan: masseren en stretchen van één of meerdere borstspieren. De massage gebeurde voornamelijk bij de pectoralis en bij de anterior serratus. De stretching hield in dat moeders hun arm omhoogbrachten en tegen een deurstijl hielden, waarbij ze hun torso recht naar voren duwden. In de drie gevallen werden de moeders volledig pijnvrij na de behandeling met massage en stretching.

De onderzoekers concluderen dat de pijn die ervaren wordt mede veroorzaakt kan worden door een voortdurende en toenemende spierspanning in de bovenste thoracale spieren, wat kan worden verholpen door massage en stretching van deze spieren.
 

 

Kernerman E., Park E. (2014). Severe Breast Pain Resolved with Pectoral Muscle Massage. Journal of Human Lactation, Vol 30 (3), p 287-291.