Expertisecentrum

kraamzorg


Een baanbrekend expert in kraamzorg

Vroedvrouw

De meerwaarde van een vroedvrouwkaat 036

Tijdens de zwangerschap worden aanstaande ouders overvallen door goedbedoelde adviezen. Familie en omgeving geven raad vanuit hun ervaring en beleving. Elke zwangerschap en geboorte is echter uniek. Het is zeker geen luxe om je te laten bijstaan door een vroedvrouw van jouw keuze.

Een vroedvrouw is deskundig in het medisch en emotioneel begeleiden van een normale zwangerschap, bevalling en geboorte. Dit kan in samenspraak met jouw huisarts en/of gynaecoloog.

Ze kan je helpen bij keuzes rond bevallen, kramen en babyvoeding.

Eens bevallen (thuis of in het ziekenhuis)  komt de vroedvouw aan huis tijdens de kraamperiode. Ze neemt de medische nazorg van mama en baby op zich, zoals de navelverzorging, de  hielprik, de controle van de baarmoeder, wondverzorging na keizersnede , begeleiding van borstvoeding enz.

Je hebt een één op één relatie met jouw vroedvrouw, wat een persoonlijke aanpak garandeert.  Een vroedvrouw tijdens de kraamperiode wordt ervaren als een warm rustpunt voor prille ouders en broertjes of zusjes.

Kostprijs

Voor de zorgverlening van een vroedvrouw is tussenkomst voorzien door het ziekenfonds.

Naargelang je persoonlijke situatie rekenen de vroedvrouwen van regio Oost-Brabant een éénmalige dossierkost en een verplaatsingsvergoeding aan. Bespreek dit op voorhand met je vroedvrouw. Heb je het financieel moeilijk dan is alles bespreekbaar.

Heel wat hospitalisatieverzekeringen komen tussen in de kosten voor de vroedvrouw.

Wanneer een vroedvrouw contacteren

Het is aangeraden om reeds tijdens de zwangerschap contact op te nemen met een vroedvrouw. Zo start de vertrouwensrelatie tijdig en kan zij jou en je gezin leren kennen.

Vroedvrouwen in Vlaams-Brabant

Voor meer informatie over de zorgverlening van een vroedvrouw en over vroedvrouwen in je buurt kan je terecht op de website van de  vroedvrouwenkring Oost-Brabant of van de Vlaamse Organisatie voor vroedvrouwen.